Restauracja Zeppelin
Gdańsk
ul. Św. Ducha 2
58 322-24-43
Śniadania
-
Croissant
dwa świeże rogaliki podane z konfiturą -
Jajecznica
na maśle lub szynce -
Jajecznica De Luxe
na boczku i pomidorach, na kurkach lub na wędzonym węgorzu -
Parówki z wody
-
Tosty z szynką i serem z jajem sadzonym
-
Tosty z grillowanym kurczakiem i bekonem, zapieczone w serze
-
Omlet
z pieczarkami, mozzarellą i suszonymi pomidorami -
Jaja w stylu "Zeppelin"
-
Jaja w koszulkach
na szpinaku z borowikami -
Wiśniowy omlet
zapieczony z bananem
Tapas
-
Bruschetta
grzanki z pomidorami, czosnkiem, czerwoną cebulą i chilli -
Bruschetta z ostrą serową salsą
grzanki z suszonymi pomidorami, serem grana padano i papryką pepperoncini -
Krewetki pil-pil
grillowane krewetki królewskie, marynowane w chilli, czosnku i soku z cytryny -
Małże a la marinere
małże w winno-śmietanowym sosie z dodatkiem cebuli i pietruszki -
Włoski melanż
z sera mozzarella, pomidorów cherry, oliwek, czosnku i bazylii -
Oliwki w ziołowym cieście
czarne oliwki z suszonymi pomidorami, zapieczone w cieście o aromacie świeżych ziół i czosnku -
Flamenquies (tradycyjny hiszpański tapas)
szynka, ser, szparagi i pietruszka zapieczone w cieście -
Chrupiące polędwiczki
drobiowe z miodowo musztardowym sosem -
Fantazja dnia
propozycja szefa kuchni
Przystawki
-
Śledź bałtycki
w śmietanie z cebulą i jabłkiem -
Caprese
ser mozzarella i świeże pomidory z octem balsamico i sosem pesto -
Tatar z łososia norweskiego
w towarzystwie ziołowej bezy -
Grillowany oscypek
na jabłkowym carpaccio w sosie miodowo-wiśniowym -
Krewetki królewskie na szpinaku
marynowane w cytrusach i podane w sosie na bazie żubrówki -
Carpaccio wołowe z oscypkiem
płaty polędwicy wołowej z bazylią, marynowanymi grzybami, sałatą, kaparami i tartym oscypkiem -
Tatar wołowy
z musem cebulowym i marynowanymi kurkami -
Polskie raki gotowane w ziołowym fond de legumes
serwowane w szałwiowym sosie z dodatkiem smażonych borowików
Makarony
-
Spagetti all'a putanesca
kapary, anchois, oliwki, pepperoncini, czosnek, pomidory -
Spaghetti carbonara po polsku
biała polska kiełbasa, cebula, pieczarki, białe wino, śmietana -
Czerwone tagliatelle ze szpinakiem
pomidorowy makaron z serem gorgonzola, czosnkiem i szpinakiem -
Tortiglioni na zielono
zielone szparagi, cukinia, świeży szpinak, orzechy i prażony czosnek w śmietanowym sosie -
Tortiglioni z krewetkami i suszonymi pomidorami
krewetki, kolendra i suszone pomidory w pikantnym sezamowym sosie
Sałaty
-
Mozzarella w miętowym sosie
mieszanka sałat z mozzarellą, pomidorami, pomarańczami i prażonymi pestkami dyni w miętowo-jogurtowym sosie -
Cezar na dwa sposoby
kurczak lub krewetki do wyboru, sałata, ser parmezan, anchois, szynka parmeńska i domowej roboty majonez -
Sałata z wędzonym łososiem
mieszanka sałat z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami, melonem, prażonymi orzechami, grzankami i kozim serem w cytrynowym sosie winegret -
Szpinak z krewetkami
świeży szpinak z grillowanymi kurkami i krewetkami, winogronami, papryką i kaparami w miodowo-czosnkowym sosie winegret -
Sałatka Zeppelin
sałata lodowa, płaty wołowej polędwicy, grillowany borowik, orzechy laskowe, jabłko, pomidor w balsamiczno-czosnkowym sosie
Dania główne
-
Bigos w gołąbkach z winogron
Polski bigos zawinięty w liście winogron z majerankowo-maślanym sosem -
Kurczak z gruszką w jarzębinie
Pierś z kurczaka w orzechowej otoczce, serwowana ze smażoną gruszką w jarzębinowym sosie -
Golonka ze stópką siwuchy
Golonka z kapusta kiszoną, ziemniakami z tymiankiem w musztardowym sosie, a do tego kieliszek siwuchy -
Łosoś pieczony na jabłkach
Norweski łosoś z suszonymi pomidorami i pieczonym jabłkiem w aksamitnym morelowym sosie -
Zeppeliny nad Gdańskiem
Ziemniaczane litewskie cepeliny, faszerowane cielęciną w sosie z kwaśnej śmietany i wędzonego boczku -
Sandacz z krewetkowym musem
Pieczony sandacz z musem z krewetek królewskich, grillowanymi borowikami i szafranowym sosem -
Stek wołowy na wiele smaków
Stek z polędwicy wołowej z masłem rakowym, czosnkowym, chrzanowym lub w sosie pieprzowym -
Comber z sarny
Dziczyzna serwowana na gryczanych blinach o smaku koziego sera w delikatnym śliwkowym sosie
Desery
-
Jagodowe racuchy
pachnące cynamonem z delikatnym melonowym musem -
Malinowe mascarpone
słodka mieszanka włoskiego sera mascarpone i polskich malin -
Tort Frutti di Bosco
tarta z musem waniliowym i owocami leśnymi -
Cioccolato e pere
kruche ciasto z czekoladą i gruszkami