Restauracja Salonik
Gdańsk
ul. Długa 18/21
58 322-00-44
Przekąski
-
Schłodzone plastry polędwicy wołowej
z pastą oliwkową i białym kozim serem, doprawione świeżym młotkowanym pieprzem -
Pasztet polski owinięty słoninką
z sosem z leśnej borówki na kaszy z bukietem świeżych pachnących lasem ziół -
Kompozycja śledzia o różnych smakach
-
Marynowane plastry łososia
w soli morskiej, świeżo zmielonym białym pieprzu, listkach orzeźwiającej melisy i kandyzowanym imbirem -
Tatar z polędwicy wołowej Limusine
z bukiecikiem sałat skropionych ziołowym winegretem w otoczeniu sosu z zielonego pieprzu -
Kawior astrachański
podawany na kostkach lodu z zieloną cytrynką i pszennym tostem -
Pierogi z łososiem i szpinakiem
z oliwkowym sosem ziołowo-cytrynowym -
Okonki jeziorne z patelni
w chrupiącej skórce z masełkiem czosnkowym -
Polędwiczki z kaczki
w delikatnym karmelu aromatyzowane likierem pomarańczowym -
Krewetki smażone
w maśle czosnkowym z balsamicznym sosem ziołowym i chrupiącymi chipsami selerowymi
Zupy
-
Żurek kujawski
na wędzonce w chlebie razowym -
Zupa rybna jarzynowa
klarowana, podprawiana kwaśną śmietaną z kawałkami białych ryb morskich -
Zupa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Sałaty
-
Bukiet sałat
skropionych winegretem z kurczakiem z kamiennego grilla i karmelizowanymi owocami z winnym sosem jabłkowym -
Marynowany i grillowany comber sarni
na marynowanych warzywach w towarzystwie różnorodnych sałat i sosem z przetartych malin -
Bukiet sałat z pieczonymi pomidorami
otoczony winnym sosem bazyliowym i prażonymi ziarnami słonecznika
Dania rybne
-
Polędwiczka z dorsza
na zielonych szparagach z sosem kurkowym o nucie krewetkowej i smażonymi w maśle pietruszkowym ziemniaczkami -
Smażony sandacz
z czosnkiem na szpinaku okryty siankiem z grillowanej pory -
Filecik z łososia
z jabłkiem karmelizowanym w rozmarynie z balsamicznym sosem majerankowym -
Halibut smażony
na warzywach i ziołach z zielonego ogrodu z balsamicznym sosem zielonym -
Sola zrolowana
z ziołowym białym serkiem i zapieczona w delikatnym sosie kremowym
Dania mięsne
-
Polędwiczki z kurczaka
w maślanym sosie tymiankowym ze szpinakiem i serem pleśniowym -
Polędwiczka wieprzowa
z borowikami i suszonymi śliwkami z i listkami świeżego rozmarynu -
Stek wołowy z kamiennego grilla
z serem pleśniowym i zielonym pieprzem z bukietem smażonych warzyw -
Pieczona pierś z kaczki
z jabłkami i gruszkami glazurowanymi śliwowicą z lekką mgiełką cynamonu z sosem rodzynkowym -
Marynowany w żubrówce schab z dzika
pieczony z boczkiem i igiełkami rozmarynu w sosie jałowcowym z brusznicą podany z młodą kapustką -
Stek jagnięcy z kamiennego grilla
okryty chrupiącymi plasterkami marynowanego w ziołach boczku z brązowym sosem o nucie trawy żubrowej z karmelizowaną korzenna gruszką -
Marynowany comber sarni, pieczony na grillu
z chutney śliwkowym i ziemniaczanymi kluseczkami
Dania wegetariańskie
-
Makaron smażony z warzywami
oproszony świeżymi ziołami, zapieczony w delikatnym sosie śmietanowym o nucie migdałowej
Desery
-
Mus migdałowy
z prażonymi w miodzie migdałami, okryty białą czekoladą i świeżymi owocami -
Naleśniki
z karmelizowanymi owocami z polskiego ogrodu okręcone delikatnym kremem jogurtowym -
Truskawki w soku z pomarańczy
skropione odrobiną balsamico, oproszone grubo ziarnistym pieprzem i aromatyzowane likierem pomarańczowym -
Cocktail malinowy
z lodami śmietanowymi i orzeźwiajacym listkiem melisy -
Trzy smaki lodów
z chrupiącym tiulem cygaretkowym i sosem z owoców -
Szarlotka podawana na ciepło
z cygaretkowym kielichem wypełnionym lodowym smakiem wanilii okrytych listkami mięty