
Restauracja 'Gwiazda Morza'
Gdańsk, Brzeźno
ul. Brzeźnieńska 4
58 522-16-77

Sałaty
-
Sałata ogrodowa z tuńczykiem i tostami
-
Sałata cesarska z grillowanym kurczakiem
-
Kompozycja sałat
serwowana z filetami na parze z sosem jogurtowym i ziołami -
Sałata grecka z fetą i oliwkami
-
Sałata wiejska
serwowana z grzankami, wątróbką drobiową i balsamico -
Sałata lollo rosso
serwowana z piersią kaczki w pomarańczach

Zakąski zimne
-
Carpaccio wołowe
cienkie plastry polędwicy wołowej wyłożone na bazylikowym pesto, serwowane z kaparami, czerwoną cebulką, papryką oraz delikatną sałatą skropioną vinaigrette -
Tatar z łososia
serwowany z oliwkami i guacamole -
Caprezze z mozzarelą na bazyliowym pesto
-
Deska serów pleśniowych
z miodem, orzechami i owocami -
Śledź w śmietanie po kaszubsku

Przekąski gorące
-
Szaszłyk drobiowy
z papryczką chilli na grzankach czosnkowych w delikatnym sosie jogurtowym -
Carpaccio wołowe
serwowana z wędzonym boczkiem, pomidorami i papryczką chilli -
Włoski makaron
z sosem z sera pleśniowego z brokułami i parmezanem -
Delikatne naleśniczki
faszerowane warzywami w sosie grzybowym -
Ser pleśniowy smażony
podawany z owocami na sosie borówkowym

Dania główne rybne
-
Łosoś z grilla
podany na szpinaku duszonym na maśle z czosnkiem, sosem borowikowym z ziołami i dodatkiem ziemniaków z koperkiem -
Filet z soli
smażony w cieście parmezanowym, podany z czerwoną kapustą z ziołami z dodatkiem ziemniaków i blanszowanych warzyw -
Sandacz po królewsku
serwowany z krewetkami na ryżu -
Okoń morski
w sosie winno-kurkowym na pikantnym rissotto -
Tortilla z owocami morza
w delikatnym sosie koperkowym -
Pieczona dorada
w sosie cytrynowym ułożona na tagiatelli -
Pstrąg potokowy w ziołach
podawany z ziemniaczanymi różyczkami i blanszowanymi brokułami

Dania główne z drobiu
-
Kaczka pieczona po kasztelańsku
pół kaczki zapiekanej z jabłkami w miodzie z dodatkiem smażonych ziemniaków, modrej kapusty i sosu winno-żurawinowego -
Roladki z indyka
faszerowane świeżą papryką, serem i świeżym tymiankiem z dodatkiem domowych kluseczek i blanszowanej marchewki -
Tropikalny kurczak
filet z kurczaka zapiekany z ananasem i brzoskwinią pod mozzarellą z dodatkiem ziemniaków i sałaty -
Kotlet de volaille
podawany z frytkami i zieloną sałatą

Dania główne mięsne
-
Stek z polędwicy wołowej
na sosie Gorgonzola podawany na szpinaku z ziemniakami i blanszowanymi warzywami -
Kotleciki jagnięce
duszone w pomidorach z oliwkami serwowane z ziemniakami puree i warzywami -
Medaliony wieprzowe
serwowane z sosem winno-grzybowym blanszowanymi warzywami i ryżem -
Rolada wieprzowa
nadziewana porą podawana z dodatkiem pikantnego ryżu i blanszowanych warzyw -
Eskalopki cielęce
smażone w jajku serwowane w sosie pelatti z dodatkiem kluseczek i gotowanych warzyw -
Kaszubskie kotlety
faszerowane grzybami i boczkiem serwowane z ziemniakami i grzybami w śmietanie -
Kotlet schabowy
na kapuście zasmażanej z dodatkiem ziemniaków -
Pieczona karkówka
w sosie staropolskim z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą -
Żeberka w naturalnym sosie
z kluseczkami i kapustą zasmażaną -
Goloneczka chmielóweczka
duszona w piwie z warzywami i dodatkiem ziemniaków

Pierogi
-
Pierożki faszerowane grzybkami
podane z konfiturą z czerwonej cebuli i sosem pietruszkowym -
Wyśmienite pierożki ruskie z kwaśną śmietaną
-
Pierogi z mięsem
polane delikatną okrasą z boczku i cebulki

Desery
-
Szarlotka na ciepło
podawana z bitą śmietaną i lodami -
Naleśniki z owocami
sosem owocowym i bitą śmietaną -
Przysmak lodowy
z gorzką czekoladą, orzechami, owocami i bitą śmietaną (3 gałki lodów) -
Sałatka owocowa
podawana z sosem owocowym